18 mrt: Wandelexcursie vanuit D’n Liempdsen Herd – Liempde, waardevol kransakkerdorp

Op zondag 18 maart nemen de gidsen van Gastvrij Liempde je mee op wandelexcursie naar de akkercomplexen rondom Liempde. Liempde wordt getypeerd als een kransakkerdorp, waarbij de boerderijen om een akkercomplex liggen. De excursie start om 10.00 uur vanaf D’n Liempdsen Herd (Barrierweg 4 in Liempde).

 Liempde is een ‘kransakkerdorp’. Dit type nederzetting is, veelal in de Middeleeuwen, ontstaan uit een buurtschap of herdgang, waarbij de boerderijen om een akkercomplex liggen. Kenmerkend voor Liempde is het stratenpatroon dat als een trechtervorm richting de kern loopt. Veel van de toegangswegen komen uit op het driehoekige Concordiapark in het centrum. In vroeger tijden werd op de driehoekige pleintjes het vee verzameld, waarna een veeherder de dieren naar het weidegebied leidde.

Wandeltocht

Samen met gidsen van Gastvrij Liempde trek je al wandelend te velde over de akkercomplexen van Liempde. De excursie start zondag 18 maart om 10.00 uur in Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. Rond 12 uur is de excursie afgelopen. De kosten voor deelname bedragen vijf euro per persoon. Dit is inclusief kopje koffie of thee na afloop.

Akkers bij Liempde (Foto: Ruud van Nooijen)


Deel: