20 mei- Fietsexcursie ‘Heilige huisjes die niet omvallen

Op zondag 20 mei staat de fietsexcursie ‘Heilige huisjes die niet omvallen’ op het programma. Fraaie ‘heilige huisjes’. In Liempde zijn ze nog volop te vinden. Zichtbaar, maar vaak ook onopgemerkt gaan er goed bewaarde gevelstenen, nisjes met een afbeelding van Maria en mooie veldkapellen schuil in het straat- en landschapsbeeld van Liempde. Deze excursie staat onder leiding van een gids van Gastvrij Liempde. De excursie voert langs diverse, bijzondere locaties in Liempde. De fietsexcursie start om 10.00 uur vanaf D’n Liempdsen Herd (Barrierweg 4 in Liempde).

In Liempde zijn nog veel tastbare sporen van klein religieus erfgoed te ontdekken. Naast de diverse veldkapellen en nisjes met beelden, zijn met name de gevelstenen bijzonder. In verschillende Liempdse huizen zit, meestal naast de voordeur, een terracotta gevelsteen gemetseld met daarop de beeltenis van de Zoete Lieve Vrouw van ’s-Hertogenbosch of Onze Lieve Vrouw van de Altijddurende Bijstand. De oorsprong van deze gevelstenen ligt in de Romeinse tijd. In Pompeii, in 79 na Christus door de vulkaan Vesuvius bedolven, zijn al religieuze reliëfs gevonden. In heel Nederland zijn naar schatting nog zo’n tweeduizend gevelstenen te vinden, waaronder een aantal in Liempde. De stenen worden ook wel ‘beschermtegels’ genoemd en zijn uit dankbaarheid voor de genoten bescherming van Maria tijdens de oorlog aangebracht.

De excursie start zondag 20 mei om 10.00 uur vanaf Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. Rond 12 uur is de excursie afgelopen. De kosten voor deelname bedragen vijf euro per persoon. Dit is inclusief kopje koffie of thee na afloop.

Foto: Ruud van Nooijen


Deel: