Boeremèrt 2017, nostalgisch podium voor SPPiLL-projecten

Tijdens de Boeremèrt in Liempde op 17 april a.s. is Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) erbij. Want het evenement vol nostalgie biedt SPPiLL de ultieme gelegenheid om duizenden bezoekers te laten zien waar de ‘gebundelde krachten’ van inwoners toe hebben geleid: een vernieuwd dorpscentrum, een nieuw bezoekerscentrum in een monumentale boerderij en een gerestaureerd bakhuis op het erf van de familie Vullings aan de Barrierweg.

De 2017-editie van de Boeremèrt is het eerste evenement in het vernieuwde dorpshart van Liempde. Hier zijn in het afgelopen jaar straten en het Concordiapark compleet heringericht. Dat gebeurde op initiatief van inwoners en onder regie van SPPiLL. In ontwerp en uitvoering is nadrukkelijk gezorgd voor behoud van de karakteristieke, Liempdse uitstraling. Tijdens de Boeremèrt kan iedereen het eindresultaat bewonderen.

 D’n Liempdsen Herd

Pal aan het vernieuwde dorpscentrum staat D’n Liempdsen Herd. SPPiLL transformeert deze monumentale boerderij momenteel in een ontmoetingsplek voor Liempdse inwoners en een bezoekerscentrum voor iedereen, die het dorp en de omgeving wil gaan verkennen. Net zoals bij de herinrichting van het dorpshart is bij de renovatie van de boerderij het behoud van het historische karakter een belangrijk uitgangspunt. “D’n Liempdsen Herd is nog niet helemaal klaar”, vertelt Rob Dito, voorzitter van de verantwoordelijke SPPiLL-projectgroep. “Maar het is wel al zover, dat we er tijdens deze Boeremèrt activiteiten kunnen houden, zoals ‘’t Schooltje van Ot en Sien’. Daarnaast kunnen geïnteresseerden de hele dag door rondkijken in de boerderij om een indruk te krijgen van hoe het gaat worden.”

Historisch bakhuis

Even verderop, aan de Barrierweg 23, stelt de familie Vullings de deuren van haar bakhuis gastvrij open om bezoekers te laten zien hoe in het huisje ooit broden werden gebakken. Bakhuizen vormen een onmiskenbaar onderdeel van het vroegere Brabantse landleven. De familie laat het Boeremèrt-publiek graag proeven van die nostalgie. “Dit bakhuis heeft altijd al op ons erf gestaan, maar het was flink verouderd”, vertelt eigenaar Peter Vullings. “Toen SPPiLL vorig jaar een project startte om een aantal historische erven in ere te herstellen, deden we mee.” Het bakhuisje werd afgelopen najaar gerenoveerd, compleet met bakoven. Bezoekers zullen tijdens de Boeremèrt met eigen ogen kunnen zien hoe die in vroeger tijden zijn werk deed.

Kloppend hart

Op 17 april, Tweede Paasdag, is het vernieuwde Liempdse dorpscentrum het kloppend hart van De Boeremèrt. Zowel D’n Liempdsen Herd als het bakhuisje van de familie Vullings zijn die dag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

De Struifbakster, het beeld ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de Boeremèrt, heeft met de herinrichting van het centrum ook een nieuwe plek gekregen. De Struifbakster overziet nu het gehele vernieuwde centrum vanuit het boomgaardje aan de hoek Oude Postbaan-D’n Achterhof. 

Fotograaf: Ruud van Nooijen.


Deel: