De meest eenvoudige en minst ingrijpende methode is water boven de grond opvangen, oftewel oppervlakte-infiltratie. Het regenwater wordt rechtstreeks van het dak afgevoerd naar een ruime plek in je tuin.
Hoe werkt het?
De meeste bewoners hebben wel groen in de tuin. Dit stukje groen fungeert al als infiltratieveld. Bij vlakvormige infiltratie wordt het regenwater dat op het huis valt in een aangrenzende groenstrook of groengebied geïnfiltreerd. Door een licht reliëf aan te brengen, kan er ook in beperkte mate berging voor enkele uren plaats vinden.
Groene tuinen infiltreren van zichzelf al water. Maar wanneer je een reliëf in de tuin aanbrengt, stroomt het water naar de laagst gelegen plek in de tuin. Zo kun je het water naar een laaggelegen deel van de tuin laten stromen waar het geleidelijk aan kan infiltreren.
Wadi’s
Dit principe geldt ook voor wadi’s; het sturen van water naar de gewenste plaats. Een wadi wordt vaak toegepast in de openbare ruimte, maar kan ook prima terug komen in een tuin. Zo kun je het water naar de gewenste plek sturen waar het geleidelijk aan kan infiltreren.
Regenwatervijvers
Het is ook mogelijk om het water niet meteen te laten infiltreren maar nog te gebruiken in de tuin; bijvoorbeeld met behulp van regenwatervijvers. Deze vijvers vangen tijdelijk regenwater op en voeren het vertraagd af.
Groen straatbeeld
Liempde is een dorp met een groen straatbeeld. Maar er zijn enkel huizen die direct grenzen aan de openbare ruimte. In overleg met de gemeente is het allicht mogelijk om de eerste rij trottoir tegels er uit te halen, zodat je een geveltuintje kunt aanleggen. Hierdoor draag je bij aan een groener straatbeeld. Het is ook mogelijk om een watervasthoudende plantenbak te maken. Hierbij wordt het regenwater in de bak gehouden, maar moet wel een overstort naar het riool worden geïnstalleerd.