Groen en blauw op en rond het huis

groen-dakGroene daken houden ongeveer de helft van het regenwater vast. Door verdamping wordt dit water vervolgens teruggebracht in de atmosfeer. Naast het vasthouden van water, zorgen ze voor verkoeling in je huis in de zomer.

Extensieve en intensieve groendaken

Het meest bekend zijn groene daken met sedum (vetplantjes), gras en of wilde planten. Dit zijn zogenoemde extensieve groendaken. Deze daken hebben maar twee keer per jaar onderhoud nodig. Intensieve groendaken kunnen worden gezien als daktuin. Dit vereist een sterkere constructie en moet als een normale tuin worden onderhouden. Wist je dat een groen dak wel anderhalf keer zo lang meegaat als een normaal dak, dankzij de bescherming van planten.

Waterdaken

Naast een groen dak bestaat er ook een waterdak. Hierbij wordt het dak gebruikt als berging van het hemelwater. Waarna het geleidelijk aan wordt afgevoerd en kan infiltreren.

Groene gevels

Groene gevels zorgen ervoor dat gevels minder opwarmen en ook minder warmte verliezen. De planten houden tevens water vast en verdampen het later. Groene gevels vormen bovendien een fraai straatbeeld.

Terug


Deel: