Grondbezitters gezocht voor 25 historische veldpoorten

Organisaties die zich bezighouden met de cultuurhistorie van De Geelders en het Dommeldal willen 25 veldpoorten plaatsen in het buitengebied. Ze zijn op zoek naar grondeigenaren die graag zo’n toegangspoort willen bij hun perceel.

De poortenactie is in handen van het Liempdse SPPiLL, ARK Natuurontwikkeling, erfgoedvereniging Kèk Liemt, Heemkundekring De Oude Vrijheid en Welzijn de Meierij.

Het gaat om kloeke, vier meter brede poorten, met daarop de oorspronkelijke naam van het betreffende grondgebied. Met name rondom Liempde zie je ze al enkele jaren opduiken. De toponymische veldpoorten komen nu beschikbaar voor grondbezitters in Boxtel, Olland, Liempde, Sint-Oedenrode en Schijndel.

QR-code

Met het project Veldpoorten De Geelders-Dommeldal willen de initiatiefnemers het buitengebied rond Liempde en Sint Oedenrode aantrekkelijker maken voor bezoekers èn bewoners. Bij elke poort komt een bordje met een QR-code die verwijst naar websites met informatie van de betreffende gemeente.

Eigen bijdrage

Voor de poorten wordt een eigen bijdrage gevraagd van de grondeigenaren. Gezien de huidige marktprijzen voor hout wordt de hoogte van deze eigen bijdrage nog nader bepaald. Meer informatie is te krijgen via projectleider Co Kramer van SPPiLL, telefoonnummer 06-22692392 e-mailadres co@sppill.nl.

Dit project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Landschapsfonds Het Groene Woud, Gemeente Boxtel, Gemeente Meierijstad, ARK Natuurontwikkeling en SPPiLL.

Beeld: Veldpoort bij de RouwBommel in Liempde – Fotograaf: Ruud van Nooijen


Deel: