Hoogstamfruitbomen geplant aan de Boxtelseweg Liempde

SPPiLL en Natuurwerkgroep Liempde zijn gestart met de uitvoering van een project om op verschillende locaties hoogstamfruitbomen te planten. De eerste fruitbomen zijn op vrijdag 15 april geplant voor de monumentale woonboerderij aan de Boxtelseweg 42 in Liempde. SPPiLL en de Natuurwerkgroep willen met dit project de hoogstamfruitbomen, die tegenwoordig nagenoeg verdwenen zijn, weer terugbrengen in het Liempdse landschap. Vanuit SPPiLL is de projectgroep Natuur- en Cultuurprojecten betrokken.

Het perceel aan de Boxtelseweg vormt één van de voorlopig zeven locaties waar hoogstamfruitbomen worden geplant. De hoogstamfruitbomen leveren zowel landschappelijk, ecologisch als cultuurhistorisch een extra toevoeging. Ze zorgen voor een verfraaiing van het landschap, verhogen de biodiversiteit en brengen daarnaast een mooi stukje cultuurhistorie terug. “Ze stonden vroeger veelal bij boerderijen, maar zijn praktisch overal verdwenen”, zegt Kees Quinten, lid van de projectgroep Natuur- en Cultuurprojecten. “Nu willen we de hoogstam, en vooral de oude rassen, weer terugbrengen.” Het planten van de fruitbomen gebeurt onder leiding van Jan Zandbergen van het bedrijf Zandbergen Fruitbomen Advies in samenwerking met vrijwilligers van SPPiLL en Natuurwerkgroep Liempde. Het is één van de projecten om door middel van beplanting de overgang van het dorp naar het buitengebied te versterken.

De locatie

Op het perceel aan de Boxtelseweg zijn in totaal vier fruitbomen geplant: een kersenboom, twee appelbomen en een perenboom. Het gaat hier alleen om oude rassoorten. De bomen hebben een erg lange levensduur. “Een perenboom kan soms wel tweehonderdvijftig tot driehonderd jaar mee”, zegt Jan Zandbergen. “Dit kan natuurlijk alleen in hele gunstige omstandigheden.” De eigenaar van het perceel is Rudy van Esch. Hij is enthousiast het project ingestapt. “Ik zag een oproep van SPPiLL dat ze op zoek waren naar locaties voor dit project en toen heb ik daarop gereageerd. Ik vind het goed dat SPPiLL die oude elementen van vroeger weer terugbrengt. Het zorgt ervoor dat het dorp er weer beter uit komt te zien.”

Geïnteresseerd?

De hoogstamfruitbomen zullen de komende periode op steeds meer plaatsen zichtbaar zijn. Er is nog ruimte voor meer locaties in Liempde. Bent u geïnteresseerd of wilt u graag meer informatie? Neem dan contact op met het projectenbureau van SPPiLL, via info@sppill.nl of via 06-83246226. Omdat het ook een toevoeging is voor de eigen woonlocatie, wordt van de grondeigenaar een kleine, eigen bijdrage gevraagd.

 

Jan Zandbergen (links), Rosalie Zandbergen (midden) en Rudy van Esch (rechts) planten een van de vier hoogstamfruitbomen op het perceel aan de Boxtelseweg 42 in Liempde.

Jan Zandbergen (links), Rosalie Zandbergen (midden) en Rudy van Esch (rechts) planten een van de vier hoogstamfruitbomen op het perceel aan de Boxtelseweg 42 in Liempde

Foto’s: Ruud van Nooijen


Deel: