Hulp gezocht voor aanplanten grenswal zaterdag 22 oktober

Aanplant grenswal De Geelders maart 2015 - Foto: Ruud van NooijenOp zaterdag 22 oktober wordt op initiatief van Stichting Brabantse Bronnen en in samenwerking met Natuurwerkgroep Liempde en SPPiLL een gedeelte van een grenswal in De Geelders aangeplant. Hiervoor zoeken de partijen enthousiastelingen die in de ochtend mee willen helpen. Het doel van deze werkzaamheden is om de oorspronkelijke begroeiing van de grenswal terug te brengen en het historische landschap van De Geelders beleefbaar te maken. De werkzaamheden zijn het laatste onderdeel van het project ‘Grenswallen in Het Groene Woud’.

Grenswallen zijn een van de meest waardevolle, cultuurhistorische elementen van Het Groene Woud. Ze zijn eeuwen geleden aangelegd, maar op sommige plaatsen nog steeds goed zichtbaar. Zo ook in natuurgebied De Geelders. Uit onderzoek, dat in 2014 en 2015 als onderdeel van het project is uitgevoerd, blijkt dat het zeer aannemelijk is dat de grenswallen uit de tweede helft van de dertiende eeuw dateren. Ze markeerden de ontginningsblokken, ook wel kampen genoemd, die vroeger bijvoorbeeld werden gebruikt voor de productie van hout. Bert Maes van Ecologisch Adviesbureau Maes heeft eerder dit jaar een rapport uitgebracht over de historische inrichting en beplanting van de grenswal van Het Speet in De Geelders. Hierin staan ook aanbevelingen over de manier waarop het historische vegetatiebeeld teruggebracht kan worden. Deze aanbevelingen worden op 22 oktober tot uitvoering gebracht.

Beplantingswerkzaamheden 22 oktober

Voor de beplantingswerkzaamheden zijn de partijen op zoek een enthousiastelingen die het leuk vinden om op 22 oktober mee te helpen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de natuur rondom Liempde nog mooier wordt en haar unieke, historische karakter terugkrijgt. Geïnteresseerden zijn om 9.00 uur welkom bij café ’t Groene Woud, Kasterensestraat 23 in Kasteren. Daar geeft Bert Maes, die tevens de werkzaamheden begeleidt, allereerst een korte toelichting. De werkzaamheden zijn naar verwachting tegen de middag afgerond. Als de klus geklaard is, is er een gezamenlijke afsluiting onder het genot van soep en broodjes bij café ’t Groene Woud. Degenen die graag mee willen helpen, kunnen zich aanmelden via info@sppill.nl. Voor gereedschap wordt gezorgd.

Meer informatie

Het rapport over de grenswal in De Geelders is via deze link te raadplegen. Op de volgende pagina staat meer informatie over het project Grenswallen in Het Groene Woud. De werkzaamheden aan de grenswallen maken onderdeel uit van het project Kloppend Hart van Het Groene Woud, onderdeel binnen het programma Landschappen van Allure van de provincie Noord-Brabant.


Deel: