Informatiemarkt afkoppelen regenwater op 10 december

Op zaterdag 10 december organiseert de Watercoalitie Liempde een informatiemarkt over het afkoppelen van regenwater. De informatiemarkt is bedoeld om huiseigenaren te informeren over de diverse mogelijkheden om de regenpijpen van huizen af te koppelen van de riolering. Er zijn diverse bedrijven aanwezig die materialen tonen die speciaal hiervoor ontwikkeld zijn. Maar afkoppelen kan ook eenvoudig door het aanpassen van de tuin of het zelf realiseren van afkoppeloplossingen. Ook hierover wordt uitgebreid informatie gegeven. De informatiemarkt vindt plaats bij Het Hof, Nieuwstraat 43 in Liempde van 10.00 tot 13.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Begin jaren ’60 is er in heel Liempde riolering aangelegd. Daarop zijn alle kolken van de wegen en rioolafvoeren van huizen aangesloten. Sindsdien is ook een deel van de sloten gedempt en hebben veel inwoners hun tuinen bestraat. Door deze aanpassingen en de toegenomen neerslag kan regenwater niet altijd goed afgevoerd worden. Dit kan zorgen voor wateroverlast. De hevige regenval van afgelopen juni is hier een voorbeeld van. In september 2016 is SPPiLL in samenwerking met de gemeente Boxtel en Waterschap De Dommel, de zogenaamde Watercoalitie Liempde, met een nieuw project gestart, namelijk een project om regenwaterafvoeren van huizen af te koppelen van de riolering. Gestart is in een pilotgebied in het centrum van Liempde. Bedoeling is om hierna het project uit te breiden naar andere delen van Liempde en Boxtel.

Afkoppelen is de toekomst

In heel Nederland zijn veel gemeenten bezig met het laten afkoppelen van de regenwaterafvoeren van de riolering. Een aantal gemeenten denkt er zelfs over dit te gaan verplichten op termijn. Dit is in de gemeente Boxtel (nog) niet geval. De medewerking aan het afkoppelproject is vrijblijvend. Voor het pilotgebied in het centrum van Liempde (80 woonhuizen) wordt deelname gestimuleerd door het beschikbaar stellen van een financiële vergoeding vanuit de gemeente Boxtel. Deze vergoeding bestaat uit een bedrag van € 7,85 + 1 Op Liemt Gemunt-muntje per m2 geprojecteerd dakoppervlak. Kijk voor meer informatie op de projectpagina op deze website.

Download de folder over het project.

Filmpje over vergelijkbaar project in Deventer

In Deventer is een soortgelijk project uitgevoerd. Daar is het onderstaande filmpje over gemaakt. Het toont aan dat je met eenvoudige aanpassingen al mooie resultaten kunt behalen. Iedereen kan afkoppelen!


 


Deel: