Herinrichting D’n Tip en aanleg rioolwaterbergingskelder

Eén van de projectgebieden van Liemt in Uitvoering is D’n Tip. In opdracht van de gemeente Boxtel is in juni gestart met de bouw van een ondergrondse bergingskelder voor rioolwater. Naar verwachting is de kelder in september gerealiseerd, waarna SPPiLL kan starten met de herinrichting van het bovengrondse gedeelte. D’n Tip krijgt een opknapbeurt en wordt het startpunt om Liempde en omgeving te voet of met de fiets te verkennen.

Waarom een rioolwaterbergingskelder?

Uit onderzoek van de gemeente Boxtel blijkt dat het rioolstelsel in Liempde erg gevoelig is voor het verwerken van extreme neerslag. Hierdoor kan er wateroverlast ontstaan. Als gevolg van de klimaatverandering, worden er extremere regenbuien verwacht. Het is dus noodzakelijk om extra maatregelen te nemen. Hierbij is gezocht naar alternatieve en effectieve (kostenbesparende) oplossingen. Uit berekeningen blijkt dat het effectief is om bij extreme neerslag rioolwater tijdelijk te bergen. D’n Tip biedt hiervoor goede mogelijkheden.

Het gat in D'n Tip (juli 2016)Waterberging

De rioolwaterberging bestaat uit een ondergrondse betonnen kelder met een inhoud van 2.000 m3. Hierin wordt tijdens hevige neerslag rioolwater (tijdelijk) opgeslagen, waarmee de kans op wateroverlast in het centrumgebied van Liempde aanzienlijk beperkt wordt. Wanneer er weer ruimte ontstaat in het rioolstelsel wordt de waterberging leeggepompt en afgevoerd richting de rioolwaterzuivering. De waterberging zorgt er ook voor dat tijdens neerslag minder rioolwater via de riooloverstorten de sloten in wordt geloosd. Dit is weer minder belastend voor het milieu.

Plannen bovengrondse gedeelte

In het najaar start SPPiLL met de herinrichting van het bovengrondse gedeelte. Er komen onder meer fiets- en autoparkeerplaatsen, oplaadpalen voor elektrische auto’s en fietsen, speelvoorzieningen gemaakt van natuurlijke materialen, houten veldpoorten en een bloemenplukhoek met insectenhotel. Om de speeltuin te bouwen, zoekt SPPiLL enthousiastelingen die mee willen helpen. Een dankbare klus, want het wordt een mooie toevoeging voor het dorp. Heb je interesse? Neem dan contact op met het SPPiLL Projectenbureau.

Download hier de tekening van D’n Tip voor de inrichting tijdens de werkzaamheden

Download hier het ontwerp van het bovengrondse gedeelte van D’n Tip


Deel: