Kribkesroute Liempde, de grootste kerststallenroute van Nederland! – Opening met alpacawandeling langs de kerststallen

Van zondag 16 december tot en met zondag 6 januari 2019 vindt de zevende editie plaats van de Kribkesroute in het Brabantse Liempde. Dit jaar met maar liefst 230 kerststallen en daarmee is de Kribkesroute de grootste kerststallenroute van Nederland. De Kribkesroute bestaat uit drie wandelroutes en speciale rolstoelvriendelijke en kinderroute. Op zondag 16 december wordt de Kribkesroute feestelijk geopend met tal van gezellige activiteiten in en rondom D’n Liempdsen Herd in het centrum van Liempde. Als bijzondere activiteit kun je deze dag wandelen met Alpaca’s langs de kerststallen.

Grootste kerststallenroute van Nederland

De Kribkesroute in Liempde is in 2012 voor het eerst opgezet. Het eerste jaar waren er ruim vijftig inwoners die een mooie kerststal in de tuin plaatsten. Elk jaar breidt het aantal kerststallen langs de route zich uit. Dit jaar staan er maar liefst 230 kerststallen opgesteld en daarmee is de Kribkesroute de grootste kerststallenroute van Nederland! De Kribkesroute Liempde bestaat dit jaar uit drie wandelroutes, een rolstoelvriendelijke route en een speciale kinderroute. Naast de wandelroutes, is het ook mogelijk om fietsuitstapjes te maken naar de buurtschappen Hezelaar, Kasteren en Vrilkhoven.

Feestelijke opening 16 december & wandelen met Alpaca’s

Op zondagmiddag 16 december wordt de Krikbesroute feestelijk geopend. De hele middag zijn er in het centrum gezellige kerstactiviteiten. Zo komen speciaal voor de opening Alpaca’s naar het centrum van Liempde! Vanaf 13.00 uur stalt eigenaar André van de Laar van Alpacafarm Liempde een zestal Alpaca’s in het Concordiapark. De Alpaca’s lopen – onder begeleiding – met groepjes bezoekers mee langs de kerststallen in het centrum. Erg leuk voor jong en oud!

Vanaf 13.30 uur zijn er muziekoptredens van Op naor d’honderd, Noottoestand en het koor De vrolijke noot. In Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd speelt de Liempdse toneelgroep Gère gedaon om 14.00, 15.00 en 16.00 uur het kersttoneelstuk ‘Tableau Vivant’. Om 14.30 uur wordt de Kribkesroute officieel geopend door wethouder Peter van de Wiel bij het Oude Raadhuis.

In D’n Liempdsen Herd staat een mooie expositie opgesteld van 50 papieren kerststallen en hier worden ook kerststallen en kerstgroepen te koop aangeboden. Daarnaast is de expositie van de Liempdse schilder Jan Verhoeven te bezichtigen. Kinderen kunnen in workshops – onder begeleiding van Oplage 12 – kerststukjes en wenskerstballen maken. De wenskerstballen kunnen opgehangen worden in de kerstboom buiten bij D’n Liempdsen Herd. Hier staan ook vuurkorven waar kinderen onder begeleiding marshmallows kunnen roosteren. Op het terras van Café Het Wapen van Liempde worden heerlijke wafels gebakken. Tal van gezellige activiteiten dus in hartje Liempde, die zeker de moeite van een bezoekje waard zijn.

Kribkesletterpuzzel

Als bezoeker van de Kribkesroute kun je meedoen aan de Kribkesletterpuzzel. Langs de routes vind je negen borden met daarop een letter. Maak van de negen letters een woord en vul dit woord samen met je persoonlijke gegevens in op de bon van de routefolder. Deze bon geef je af of doe je in de brievenbus bij bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd. Onder de goede inzendingen wordt een aantal Op Liemt Gemunt-bonnen verloot. Winnaars ontvangen automatisch bericht.

Digitale wandelroute

Vanaf 15 december liggen de routefolders bij de deelnemende horecagelegenheden en bij de startlocatie aan het Raadhuisplein. De folder is ook te downloaden via de website www.kribkesrouteliempde.nl. Daarnaast is er vanaf 15 december een digitale route beschikbaar via een wandelapp. Deze route is eenvoudig te downloaden via de QR-code op de routefolder en via de appstore op je mobiele telefoon (naam app: Routes in Het Groene Woud). De digitale route bevat allerlei extra wetenswaardigheden over de kerststallen in de route.

Sfeervol verlicht dorp

De Kribkesroute is een gezellige en winterse wandeling langs bijzondere, creatieve en mooie kerststallen. Alle deelnemers doen hun best de bezoekers te verrassen met hun kerststal. ’s Avonds is Liempde bovendien verlicht met sfeervolle verlichting. Neem voor een sfeerimpressie een kijkje op www.kribkesrouteliempde.nl of www.facebook.com/kribkesroute. De Kribkesroute is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Beleef Boxtel, Wijkorgaan Liempde, SPPiLL, Het Wapen van Liempde, Café De Durpsherberg, Café ’t Huukske, ’t Struifhuis, Café ’t Groene Woud en diverse donateurs.

Foto’s’: Ruud van Nooijen


Deel: