Op natuurexpeditie in Het Groene Woud

Op initiatief van SPPiLL zijn er weer een tiental basisschoolklassen uit Boxtel, Best en Sint-Oedenrode op natuurexpeditie geweest in De Scheeken in Het Groene Woud. Door middel van leuke en uitdagende opdrachten hebben de kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 in kleine groepjes kennis gemaakt met de natuur. De speciaal voor de veldlessen ontwikkelde opdrachtkaarten helpen de leerlingen daarbij om beter te (onder)zoeken en te kijken. Niet alleen naar sporen van edelherten, maar ook naar waterbeestjes, vogels, dode dieren, bomen en planten.

Het edelhert

In 2017 is het edelhert, de Koning van Het Groene Woud, na 150 jaar weer teruggebracht. Edelherten horen oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn zelfs een onmisbare schakel door hun rol als grote planteneter. Tegelijkertijd is ARK Natuurontwikkeling, in samenwerking met Brabants Landschap, gestart met het geven van avontuurlijke veldlessen aan kinderen uit de bovenbouw van basisscholen uit de omgeving. SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) heeft dit project eind 2018 overgenomen en samen met ARK vrijwilligers opgeleid voor het geven van deze veldlessen. De vrijwilligers zijn afkomstig van IVN Best en Jeugdnatuurwacht/Natuurwerkgroep Liempde.

Op natuurexpeditie

Tijdens een voorbereidende les in de klas wordt er veel aandacht besteed aan de manier waarop de edelherten voor meer leven in het landschap vormen met hun specifieke gedrag en graasgewoonten. Zo liggen edelherten graag te rollen in modderbaden en ‘vegen’ ze met hun gewei langs bomen. Daarmee maken ze letterlijk plaats voor tal van andere dier- en plantensoorten. Ook krijgen de leerlingen uitleg over de belangrijke rol van ecoducten en het belang van verbindingen tussen natuurgebieden. Eenmaal op natuurexpeditie in het edelhertengebied steken de kinderen het wildrooster over en begint het natuuravontuur. Ze kunnen ze onder andere waterbeestjes vangen, vogels bekijken en sporen zoeken. Dit jaar hadden sommige kinderen geluk: zij hebben de Koning van het Groene Woud, oftewel de edelherten, ook echt gespot.

Het doel

Ontdekking en beleving van de bijzondere natuur dicht bij huis staat centraal. Het doel is kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met de natuur, en dat ze ervaren hoe fijn het is om door de natuur te banjeren.

Subsidie

De lessen vinden jaarlijks in de periode september/oktober plaats. Om de drempel voor deelname zo laag mogelijk te houden, worden deze natuurexpeditielessen gratis aan scholen aangeboden. SPPiLL zoekt subsidiënten zodat deze lessen ook de komende jaren kunnen worden voortgezet. Scholen kunnen hun interesse kenbaar maken bij SPPiLL via info@sppill.nl.

Foto: Bernadette Roestenburg

 


Deel: