Open dag museumboerderij De Kleuskes op zondag 3 juni

Op zondag 3 juni vindt de jaarlijkse Open Dag plaats bij Museum De Kleuskes in Liempde. U kunt een kijkje nemen in de woonboerderij, de woonvertrekken, de ouderwets ingerichte hof, de beugelbaan en de expositieruimte.

 Stichting Kinderen Van der Velden

Na het overlijden van de laatste generatie Kleuskes, afstammelingen van Nicolaas (Kloaske) van der Velden, werd de stichting ‘Kinderen van der Velden’ in het leven geroepen. De laatste Kleuskes hadden bij testament bepaald dat een deel van hun bezittingen dienstbaar gemaakt moesten worden aan de Liempdse gemeenschap. De stichting gaf de wensen van de Kleuskes gestalte. De boerderij, een langgerekt, zachtademend gedoentje met stolpen, beelden, borden, biezematten stoelen en een met bedstee en goei kamer gesierd voorhuis, is daarom nog steeds in tact, zoals het in 1982 verlaten werd. In de stal klinken nu de houten sleegers van de beugelclub. De hooizolder is in 1989, met behulp van enkele instellingen, ingericht als expositieruimte en wordt beheerd door de plaatselijke heemkundestichting Kèk Liemt.

Open Dag

Tijdens de Open Dag op zondag 3 juni wordt terug gegaan naar vroegere tijden. In de expositieruimte is er, speciaal voor kinderen, de mogelijkheid tot het schrijven met een kroontjespen. Er worden oude reclameuitingen en folders van voorbije Liempdse winkels getoond. Ook is er een ‘rommelbak’ met oude foto’s uit Liempde. Daarnaast zijn ook de boerderij, de woonvertrekken van De Kleuskes en de beugelbaan te bezichtigen. Gerard de Leest, de huidige bewoner, zal uitleg geven over de ouderwets ingerichte hof.

Gildeoptocht & Zomerfair Liempde

Op zondag 3 juni vindt ook de Gildedag van de kring Dommelgroep plaats. Na de mis in de kerk start om 11.00 uur een optocht van 100-150 Gildebroeders door het centrum van Liempde die eindigt op het Raadhuisplein. Een indrukwekkend schouwspel om te zien. Om 11.45 uur worden de genodigden en de gilden bij gildehuis Het Wapen van Liempde ontvangen en biedt het gemeentebestuur van Boxtel de erewijn aan.

Daarnaast vindt in het centrum van Liempde de eerste editie van de Zomerfair Liempde plaats. Een sfeervolle en gezellige markt in en rondom Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd, het Concordiapark en bij de horecagelegenheden rondom het Raadhuisplein. Een markt vol zomerse muziek, lekkere hapjes, vintage & curiosa, streekproducten en lifestyleproducten. De Zomerfair duurt van 10.00 tot 17.00 uur. Een mooie gelegenheid om vast in de zomerstemming te komen!

Locatie en tijd

Museum De Kleuskes is gelegen aan de Oude Dijk 19-21 in Liempde. Ingang aan De Kleuskes. De Open Dag is van 12.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis.


Deel: