Schutskooi gerealiseerd!

Vrijdag 16 oktober is aan de Schutstraat in Kasteren een Schutskooi geplaatst. Het bouwwerk is gemaakt door Hollandia Hout uit Liempde met gebruik van hout uit de omgeving. Bij de schutskooi staat ook een informatiepaneel met bijenhotel. De schutskooi is geplaatst met hulp van vrijwilligers. SPPiLL is hen uiteraard erg dankbaar!

Wat is precies een schutskooi?

Een schutskooi kent een rijke historie. De schutskooi staat op een plek waar vroeger ook een schutskooi stond. De reden dat deze weg de naam De Schutstraat kreeg. De kooi werd gebruikt op de ‘gemeynt’, een aanduiding voor de gemeenschappelijk gebruikte, woeste gronden. Vanaf 1314 mochten de inwoners van Liempde deze gronden gebruiken om bijvoorbeeld hun vee te laten grazen, turf te steken, heistrooisel te verzamelen en hout te sprokkelen. Om vreemden en onrechtmatig gebruik van hun gebied te weren, stelden ze iemand aan als schutter. Hij lette er o.a. op dat er geen loslopende beesten waren die anderen benadeelden of onbekend waren. Deze sloot hij op in een schutskooi. De eigenaar kon het vee terugkrijgen tegen betaling en anders werd het publiek verkocht.

Neem een kijkje!

Benieuwd naar het volledige verhaal? Neem een kijkje bij de schutskooi! De schutskooi is te bewonderen op het eerste kruispunt in de Schutstraat in De Geelders, Kasteren. De Schutstraat is een zandpad gelegen aan de Savendonksestraat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Deel: