Schutskooi Liempde

Dit project is inmiddels geheel afgerond. Een filmpje van de opening van de schutskooi, gemaakt door Lieke Faber, vind je hier.

In oktober 2015 heeft SPPiLL een schutskooi gebouwd aan de Schutstraat in De Geelders, voorzien van informatiebord. Een schutskooi werd vroeger gebruikt als opvangkooi voor losgebroken vee. Met dit project heeft SPPiLL een oud, historisch element teruggebracht in het landschap.

Wat is een schutskooi?

Het bouwwerk staat op een plek waar vroeger ook een schutskooi stond, de reden dat de aanliggende weg de naam Schutstraat kreeg. De kooi werd gebruikt op de ‘gemeynt’, een aanduiding  voor de gemeenschappelijk gebruikte, woeste gronden. Vanaf 1314 mochten de inwoners van Liempde deze gronden gebruiken om bijvoorbeeld hun vee te laten grazen, turf te steken, heistrooisel te verzamelen en hout te sprokkelen. Om vreemden en onrechtmatig gebruik van hun gebied te weren, stelden ze iemand aan als schutter. Hij lette er onder meer op dat er geen loslopende beesten waren die anderen benadeelden of onbekend waren. Deze sloot hij op in een schutskooi. De eigenaar kon het vee terugkrijgen tegen betaling en anders werd het publiek verkocht.

Kartuizer-grenswalroute Het Speet

Bij de schutskooi staat ook een bankje en een informatiebord. Hier vind je alle informatie over de historie van de schutskooi en de nabijgelegen grenswallen in De Geelders. Dit is ook het startpunt van de Kartuizer-grenswalroute Het Speet. De wandelroute (drie kilometer) is aangegeven met bordjes.

 


Deel: