Vergroting aantal cultuurhistorische elementen

Inmiddels zijn alle tien de waterputten gebouwd. Dit geldt ook grotendeels voor de geplande bakhuizen en historische erven. 

Liempde is van oudsher een agrarisch dorp met typische boerderijen, boerenerven, waterputten en bakhuisjes. Karakteristieke elementen voor het Brabantse leven. De projectgroep gaat een aantal van deze elementen weer terugbrengen en herbouwen. Ze worden met regelmaat toegankelijk voor publiek en opgenomen in arrangementen, wandel- en fietsroutes. SPPiLL werkt hiervoor samen met Stichting Kèk Liemt en Stichting de Brabantse Boerderij.

De waterput aan de Pastoor Dobbeleijnstraat 2 in Liempde

De waterput aan Pastoor Dobbeleijnstraat 2

Waterputten

In het voorjaar van 2015 is de projectgroep gestart met de bouw van de waterputten. Het gaat hier in totaal om tien authentieke, functionerende waterputten voorzien van een putmik. Een putmik is ook wel een lange houten paal die onderdeel vormt van een soort hefboomconstructie. Door het maken van zo’n constructie is het mogelijk om water uit de diepe put te halen. Een groot deel van de waterputten is al gebouwd.

Locaties: Barrierweg 4 (bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd), Barrierweg 23, Barrierweg 42, Donkerstraat 2, Gemondesestraat 14, Hogenbergseweg 30, Pastoor Dobbeleijnstraat 2, Raadhuisplein 4, Sortestraat 2 en Spurkstraat 2.

Bakhuizen

Herbouw van het bakhuis aan de Barrierweg 23

Herbouw van het bakhuis aan Barrierweg 23

De projectgroep gaat twee functionerende bakhuizen (her)bouwen. De bakhuizen worden voorzien van authentieke bakovens. Een bakhuis is een bijgebouw van een boerderij of landhuis waarin men vroeger brood en koek bakte. De bakoven is in steden actief gebruikt tot in de Middeleeuwen en op het platteland tot in de twintigste eeuw. In de moderne tijd is in de meeste gevallen het bakhuis verdwenen van het erf of anderszins gebruikt. Daar komt met dit project verandering in. In samenwerking met bakker Gijs van Aarle uit Sint-Oedenrode is een excursie verzorgd naar andere bakhuizen in de omgeving om te leren hoe een traditionele oven te bouwen. De eerste oven is reeds door vrijwilligers gerealiseerd in het bakhuis op het erf van Barrierweg 23. Daarnaast ontstaan er diverse initiatieven om op authentieke wijze brood te bakken.

Locaties: Barrierweg 23 en Barrierweg 4 (bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd).

Een filmpje van Lieke Faber over de opening van het bakhuisje aan Barrierweg 23 is hier te zien.

Historische erven

Het is de bedoeling om op bestaande erven specifieke kenmerken van een historisch erf aan te brengen. Er zijn verschillende elementen die een historisch erf typerend maken. Aan één kant van het erf staan vaak hoogstamfruitbomen en aan de andere kant ligt veelal een moestuin. Er staat meestal ook een notenboom. Er wordt nooit asfalt gebruikt, maar alleen klinkers of zand. Vroeger stond er ook vaak een waterput of bakhuisje op het erf. De projectgroep wil minimaal vier historische erven realiseren. Ze werkt hiervoor samen met tuin- en landschapsarchitect Annerie van Daatselaar. Het project is in het voorjaar 2016 van start gegaan.

Definitieve locaties (tot nu toe):  Barrierweg 4 (bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd), Barrierweg 23, Donkerstraat 2 en Hoevedreef 4 (Groot Duijfhuis).


Deel: