Vertoning documentaire van dichter en schrijver Jasper Mikkers

Maandag 24 september 2018 krijgt een avond vol weemoed. Dan toont dichter en schrijver Jasper Mikkers, opgegroeid in Liempde en nooit helemaal weggeweest, zijn documentaire Dichter tegen de tijd in D’n Liempdsen Herd. In de film bezoekt hij onder meer de plekken die een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn leven, zoals Liempde. Mikkers zal bij de vertoning van zijn documentaire uitleg geven, vragen beantwoorden en enkele fragmenten uit zijn boeken voorlezen.

Jasper Mikkers is bij oudere Liempdenaren beter bekend als Jac. Mikkers, zoon van agent Mikkers. Jasper woonde in zijn kinderjaren in de Parkstraat, zat in Liempde op de lagere school en bezocht één jaar de mulo in Boxtel. Daarna vertrok hij naar het seminarie van de paters Kapucijnen in Oosterhout; zijn ouders verhuisden enkele jaren daarna naar Best. Jasper zelf begon als jonge twintiger met schrijven, eerst onder het pseudoniem Tymen Trolsky, later ook onder eigen naam.

Kinderjaren die niet voorbij gaan

De documentaire gaat over het leven dat Jasper leidt. Er is aandacht voor het heden waarin hij zich wijdt aan schrijven en beeldende kunst (zijn partner Daisy is kunstschilder) maar ook over het verleden. Zo laat de film zien dat Jaspers wortels in Liempde liggen en hij er nooit helemaal is weggegaan. Dat werd ook al duidelijk in zijn boek De kleine jongen en de rivier. Daarin brengt hij, op ontroerende wijze, zijn kinderjaren tot leven. Zoals de titel van de documentaire al aangeeft, houdt Jasper zijn werken tegen de tijd aan. Hij legt vast wat is en wat was om de tijd niet voorgoed voorbij te laten gaan.

Poëzieroute Boxtel/Liempde

Bij de vertoning van zijn documentaire in D’n Liempdsen Herd is Jasper Mikkers zelf aanwezig. Hij zal uitleg geven, vragen beantwoorden en enkele fragmenten uit zijn boeken voorlezen. Ook gaat hij in op de Poëzieroute Boxtel/Liempde, veertien gedichten in de openbare ruimte. Zes van de gedichten komen van zijn hand, zoals het gedicht Sint Maarten, dat te vinden is tegenover D’n Liempdsen Herd, in het boomgaardje bij het Concordiapark.

24 september D’n Liempdsen Herd

De documentaire ‘Dichter tegen de tijd’ van Jasper Mikkers is geproduceerd door Annelotte Verhaagen en het veel bekroonde Oogland Filmprodukties uit Amsterdam. De film wordt op 24 september 2018 om 19.30 vertoond in D’n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. De toegang is gratis. Inloop vanaf 19.00 uur.

Foto: 1960 – Jasper (12 jaar) samen met zuster Riet aan Parkstraat 1 in Liempde


Deel: